به نقل از رسانه ها، سارق از چند سال قبل در اطراف برخی شهرهای استان خراسان رضوی و جنوبی، با تخریب شبانه در و دیوار منازل روستایی، گوسفندان اهالی روستا را به سرقت می بردند. بعد از مدتی عامل اصلی سرقت ها با کسب مجوزهای قضایی در سال 1390 دستگیر شد و مورد بازجویی قرار گرفت. این متهم درمراحل تحقیقات به 21 فقره سرقت احشام در چهار شهر استان های خراسان رضوی و جنوبی اعتراف کرد. قاضی دادگاه کیفری با توجه به محتویات پرونده و بررسی دقیق همه جوانب سرقت های مذکور، رای به «قطع ید» و همچنین ردمال داد. این رای با اعتراض متهم، در شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی مورد رسیدگی دوباره قرار گرفت ولی قضات با تجربه دادگاه تجدیدنظر نیز با توجه به اسناد ودلایل محکمه پسند، رای این پرونده را مطابق با موازین شرعی و قانونی دانستند و حکم صادره را تایید کردند.

بنا براین توضیحات مشخص است که فرایند رسیدگی به این پرونده بر اساس قانون و طبق مقررات انجام شده و دستگاه قضایی بدون توجه به هشدارهای برخی مدعیان و ترس از بهانه‌های حقوق بشری اقدام به صدور حکم قطع ید سارق بر اساس موازین فقهی و حقوقی داده است.

اما نکته مهم این است که مردم همیشه انتظار دارند عدالت و انجام مجازات اسلامی در تمامی سطوح و برای همه اجرایی شود. البته این توقع وجود ندارد کسی که اختلاس کرده نیز حتماً دستش قطع بشود و یا اعدام شود بلکه مهم طی شدن کامل و دقیق فرایند رسیدگی قضایی بدور از رعایت مصلحت سنجی می باشد. عدالت وقتی زیبا است که برای همگان و در همه جوانب آن اجرا شود. لذا مردم نیز زمانی مزه عدالت را خواهند چشید که ضربه عدالت برای افرادی که در قدرت هستند قاطع و سریع باشد. در واقع وقتی فارغ از این که چه کسی تخلف و جرمی انجام داده دادگاه برگزار و حکم صادره اجرا شود مردم از اجرای عدالت استقبال خواهند کرد .

البته ناگفته نماند قوه قضائیه در جهت پاسداری از حقوق عامه مردم به مسایلی ورود کرده که خوشنودی مردم را بدنبال داشته است . همانند پلمب عوارضی آزاد راه قزوین - زنجان به دستور دادستان قزوین بدلیل تصادفات منجر به فوت در این محور و همزمان عدم توجه به مرمت و بهسازی، رفع چاله ها، بهبود سیستم روشنایی و روکش آسفالت می باشد. همچنین باید به اقدام خوب دادستان مشهد و بازداشت مدیرکل فرودگاه‌های خراسان رضوی بدلیل داستان دنباله دار تاخیرها و حبس مسافران در هواپیما در فرودگاه هاشمی‌نژاد مشهد اشاره کرد.

بر این اساس این گونه اقدامات قوه قضائیه باید افزایش یابد و در عین حال برای افکار عمومی نیز رسانه ای و بیان شود تا شائبه ای درباره عدم برخورد با اصحاب و مقام قدرتمند مجرم بوجود نیاید. به عبارتی ضرورت دارد عملکرد دستگاه قضا به گونه ای باشد که مردم به این باور برسند در اجرای عدالت هیچ گونه تمایزی بین دانه درشت ها، اختلاس گران، غارت کنندگان بیت المال و دزدهای عادی وجود ندارد. همان گونه که پیامبر اسلام درباره اجرای عدالت برای همه فارغ از منصب و پست فرموده اند: بنی اسراییل از آن رو نابود شدند که وقتی شخص متنفذی سرقت می کرد، او را رها می کردند اما اگر سارق فرد ضعیفی بود، حد الهی را در مورد او اجرا می کردند.

همچنین از امام صادق(ع) روایت شد که امیرالمومنین(ع) به عمربن خطاب فرمود:« سه چیز است که اگر آنها را حفظ و به آنها عمل کنی، تو را از دیگر امور کفایت می کند و اگر آنها را ترک کنی، هیچ کار دیگری نفعی برای تو ندارد. عمر گفت: یا اباالحسن آنها کدامند؟ امام فرمود: اقامه حدود بر دور و نزدیک، حکم به کتاب خدا در حال خشنودی و خشم، تقسیم عادلانه میان سرخ و سیاه».

بنابراین باید گفت برابری همه در حکم و اجرای عدالت از اصول مسلم حقوقی در دین اسلام است و اگر این اتفاق رخ دهد و مردم نیز به این یقین برسند اعتماد عمومی و استحکام نظام بیش از پیش تقویت خواهد شد.

منبع:جامعه خبری تحلیلی الف